NEWS

Back

OHJAAJAN SANA – Näkymätön näkyväksi ja hiljainen kuuluvaksiNiinku mun asioista -esitys kuuluu tutkijatohtori Satu Olkkosen kolmivuotiseen tutkimushankkeeseen lastensuojelusta Taideyliopiston CfAR tutkimuskeskuksessa. Tutkimushanketta tukee Suomen Kulttuurirahaston Keski-Suomen maakuntarahasto ja Koneen säätiö.
 
Satu Olkkonen kirjoittaa: ”Tämä esitys on teko. Tämä esitys on tietoa. Tämä esitys on tunnetta. Tässä joukossa tyhmyys ei ole tiivistynyt, vaan hyvän tekemisen voima. Tässä joukossa tiivistyy ainutlaatuinen viisaus, jota jokainen nuori kantaa jokaisessa elämänvaiheessaan ja vain siinä riippumatta siitä, miltä elämä yleisesti ottaen noin muuten vaikuttaa. Siitä tiedosta kannattaa napata kiinni ja olla kuulolla. 
Tässä esityksessä eri-ikäiset nuoret itse ovat ottaneet puheeksi asioita, joista me aikuiset saatamme ajatella, että ei ehkä pitäisi tai se on liian vaikeaa, vaikka kyse on heidän asioista. Tarinansa antaneet ja tulkinneet ovat hieman kuin Greta Thunberg, mutta henkisissä ilmastonmuutosasioissa. Harjoitusviikonloppuna makuupussien vierellä istuessani oli välillä vaikea muistaa, että kymmenenvuotiaat siinä filosofoivat, miettivät syntyjä syviä. He ajattelevat paljon, he ovat kokeneet ja nähneet, mutta saavatko he ottaa kantaa?
Tämä esitys on lahja, jotta näkisimme tosiasiat ja oppisimme rakastamaan. Tutkimukseni sanoin: ”esityksessä lastensuojelun varhainen tuki ymmärretään nuorten keskinäisenä puheeksiottamisena ja kanssalaisuutena esityskontekstissa.”
 
Niinku mun asioista on Multian Sinervän koulukeskuksen oppilaiden esittämä koululaismusikaali Multian kuntotalolla 11.–13.4.2019. Se on tulkinta Suomen Punaisen Ristin Nuorten pääkaupunkiseudun turvataloissa elämänkokemuksiaan avanneiden terveisistä kanssasisarilleen ja -veljilleen. Se on dokumenttiteatteria, joka raivaa tietä elämän pulmakohdista toivoon. Esityksessä kuullaan seitsemän uutta sävellystä ja 27 esittäjää, sekä livebändi.
 
Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen