null Valtakunnallinen lastenkulttuurin juhlaviikko tarjoaa ohjelmaa lapsille ja kulttuurialan ammattilaisille pääosin verkossa 15.-23.5.2021Valtakunnallista lastenkulttuurin juhlaviikkoa vietetään 15.-23.5.2021. Juhlaviikon sisältöä on rakentamassa toistakymmentä lastenkulttuurikeskusta. Runsaassa ohjelmassa on mm. webinaareja, virtuaalinäyttelyitä- ja vierailuita, esityksiä, työpajoja, virtuaalidiscoa, etäoopperaa ja -konsertteja.  Lastenkulttuuripäivästä 15.5. alkava lastenkulttuurin juhlaviikko toteutetaan pääosin verkossa, mutta mukaan mahtuu myös korona-ajan synnyttämiä innovatiivisia hybridimalleja sekä aivan uusia toimintatapoja.

Kun lapset seuraavat kotisohvaltaan konsertteja ja nuoret pelaavat pakohuonepeliä tai uppoutuvat oopperaan, voivat kuntapäättäjät, opettajat, taidekasvattajat ja muut asiasta kiinnostuneet seurata webinaareja liittyen lasten- ja nuortenkulttuuriin. Esimerkiksi Saavutettavuus Harrastamisen Suomen mallissa -webinaarissa kuullaan tämän päivän tavoista huomioida saavutettavuus ja esteettömyys harrastamisessa. Kaikki tapahtumat eivät ole pelkästään digiä ja striimiä, vaan mukana on mm. elävän taiteen viemistä kouluihin ja päiväkoteihin, lastenkulttuurikeskusten tiloihin rakennettavia kurkistusnäyttelyitä ohikulkijoille sekä virtuaalinäyttelyitä.

Juhlaviikon aikana levitetään myös tietoutta lastenkulttuurista sekä laadukkaasti tuotetuista lasten ja nuorten taide- ja kulttuuripalveluista. Lastenkulttuurin tarve ei ole hävinnyt korona-aikana, vaan päinvastoin sille on suurempi kysyntä nyt kuin koskaan. Viikon aikana nostetaan esiin niin lastenkulttuurin ammattilaiset kuin taiteen tekemisestä ja kokemisesta nauttivat lapset ja nuoret. Juhlaviikolla myös päättäjiä muistutetaan lastenkulttuurin tärkeydestä ja merkityksestä.

Juhlaviikkoa silmällä pitäen Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto julkaisee myös vetoomuksen, jossavaaditaan päättäjiä edistämään lasten ja nuorten kulttuurillisten oikeuksien toteutumista tasa-arvoisesti koko maassa. Vetoomus on auki 13.6 saakka., jonka jälkeen liitto luovuttaa vetoomuksen tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikolle sekä kunnille. Lue lisätietoa ja allekirjoita vetoomus lasten ja nuorten kulttuurillisten oikeuksien toteutumisesta.

Juhlaviikkoa koordinoiva Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto on osa Suomen taide- ja kulttuurikasvatuksen observatoriota. Lastenkulttuurikeskusten liitto edistää ammattimaisesti toimivien lasten- ja nuorten kulttuurikeskusten toimintaedellytyksiä, lastenkulttuuritoiminnan yleistä kehitystä ja tunnetuksi tekemistä sekä vahvistaa lastenkulttuurin osaamista Suomessa. Lastenkulttuuri on lapsille ja nuorille suunnattua taide-, kulttuuri- ja kulttuuriperintökasvatusta, taiteen ja kulttuuriperinnön tarjontaa sekä lasten ja nuorten itsensä tuottamaa taidetta ja kulttuuria. Lastenkulttuuriin sisältyy kaikki taiteen ja kulttuurin kokemisesta aina uusien tietojen ja taitojen oppimiseen.
Tutustu juhlaviikon ohjelmaan ja ilmoittaudu webinaareihin Lastenkulttuuriliiton nettisivuilla.

Juhlaviikon yhteyshenkilöt: 
Koordinaattori, Lastenkulttuurikeskusten liitto, Ninni Pehkonen: ninni.pehkonen@lastenkulttuuri.fi 
Viestintäkoordinaattori, Lastenkulttuurikeskusten liitto, Hanna Nordström: hanna.nordstrom@lastenkulttuuri.fi