Taideyliopiston historiafoorumi

Taideyliopiston historiafoorumi

Taideyliopiston strategiassa (2017–2020) Taideyliopiston historiafoorumi muodostaa yhden tutkimuksen profilointialueista. Foorumi edistää erityisesti musiikin, mutta myös muiden taiteiden historian tutkimustoimintaa. Samalla se tukee alan tutkijoiden kotimaista ja kansainvälistä verkostoitumista ja kiinnittymistä historiatieteiden kenttään.

Historiafoorumin keskeinen tehtävä on syventää historiantutkimuksen metodologista osaamista ja tietoisuutta historia-aiheiden tutkimusmenetelmistä ja uusista tavoista hyödyntää lähteitä. Foorumi toimii myös kannustavana yhteisönä tutkimushankkeiden valmistelussa. Taideyliopiston historiafoorumissa työskentelee  sen rahoittamia tutkijoita. Lisäksi foorumiin on verkostoitunut yliopiston tutkimus- ja taiteellista henkilökuntaa ja ulkoisesti rahoitettuja projektitutkijoita.

Historiafoorumi toteuttaa tehtäväänsä:

  • kokoontumalla kuukausittain torstaifoorumiin, jonka puhujaksi kutsutaan historiantutkimuksen asiantuntijoita
  • järjestämällä yhdessä DocMus-tohtorikoulun kanssa Oopperaluentosarjan ja -seminaarin
  • järjestämällä alan tutkimustaitojen koulutustilaisuuksia (mm. tietokannat, vanhat käsialat)
  • koordinoimalla historiantutkimuksen opetusta
  • tiedottamalla alan konferensseista, luennoista, apurahoista, väitöstilaisuuksista ja julkaisuista

Tutkimuskeskukselle ominaista on verkostomaisuus ja kollegiaalisuus: historiafoorumi hankkii foorumilaisten tarpeisiin sopivia resursseja, vierailijoita ja koulutusta.

Foorumin vastuuryhmä:

Anne Kauppala, puheenjohtaja

Kaarina Kilpiö

Vesa Kurkela

Markus Mantere, varapuheenjohtaja

Saijaleena Rantanen

Johanna Rauhaniemi, koordinaattori

null Vierailuluento: Henrik Meinander Torstaifoorumissa 16.1.2020Historiafoorumin Torstaifoorumin vieraaksi saapuu 16.1.2020 klo 13-14.30 (Musiikkitalo, kokoushuone 3101) Helsingin yliopiston historian professori Henrik Meinander. Meinander luennoi tuoreesta tutkimuksestaan otsikolla Suomi 1968: Aatteiden ja kulttuurin sosiaalihistoriaa ajallisena läpileikkauksena. 

Jatkoajalla klo 14.45-16 on esittelyvuorossa Taideyliopiston tutkijan Johanna Talasniemen teksti Aulikki Rautawaarasta. Teksti löytyy Artsista Historiafoorumin ryhmästä tai sen voi pyytää tekstin myös Nuppu Koivistolta: nuppu.koivisto@uniarts.fi.

Vierailuluento ja jatkoaika ovat kaikille avoimia tapahtumia.