Tilat ja järjestelmät

Tietoa Taideyliopiston tiloista, IT-palveluista ja järjestelmistä, sekä niiden käytöstä. 

Tilat ja järjestelmät:

Tilat

Taideyliopisto sijaitsee Helsingissä kahdella kampuksella - Töölössä ja Sörnäisissä. Lisäksi Sibelius-Akatemialla on toimipiste myös Kuopiossa. 

Koronapandemiaan liittyvää tilojen käytön ohjeistusta voi seurata Taideyliopiston verkkosivuilla.

Sibelius-Akatemia toimii Helsingissä kolmessa eri talossa sekä lisäksi Kuopiossa ja Seinäjoella:

 • M-talo eli Musiikkitalo (Töölönlahdenkatu 16 C)
 • N-talo (Nervanderinkatu 13)
 • R-talo (Pohjoinen rautatiekatu 9)
 • Kuopion toimipiste (Kuopionlahdenkatu 23 C, 70100 Kuopio) 
 • Seinäjoen toimipiste (Nyykoolinkatu 25, Seinäjoki) 

Teatterikorkeakoulu toimii osoitteissa Haapaniemenkatu 6 ("Kookos") sekä Sörnäisten rantatie 19 ("Mylly").

Kuvataideakatemia toimii osoitteessa Sörnäisten rantatie 19 ("Mylly"). Lisäksi Kuvataideakatemialla on  näyttelytila Exhibition Laboratory Project Room, joka joka sijaitsee osoitteessa Lönnrotinkatu 35.

Lisätietoja ja aukioloajat Artsista.

Lisää tietoa Kuvataideakatemian tiloista

Tilat ja kulkuoikeudet

Kuvataideakatemia muuttaa kesän 2021 aikana uusiin tiloihin Sörnäisten kampukselle.

Syksyn aikana perehdytään tilojen turvalliseen käyttöön henkilökunnan ohjauksessa sekä HätäEA- ja alkusammutus koulutuksissa.

Opiskelijoiden työtilat

Kaikilla kuvataiteen koulutusohjelman perustutkinto-opiskelijoilla on oikeus työtilaan tutkintonsa tavoitteellisen suoritusajan ajaksi (5,5 tai 2 vuotta). Työtilalla tarkoitetaan opiskelijalle osoitettua työpistettä, työtilaa tai jaettua työhuonetta, jossa hän voi tehdä itsenäistä taiteellista työtä. Ensimmäisen vuosikurssin kandidaattiopiskelijat työskentelevät syyslukukauden Johdatus itsenäiseen taiteelliseen työskentelyyn ja opetusalueisiin -jaksolle osoitetuissa työtiloissa.

Opiskelijan valitsema opetusalue osoittaa kandidaatin tutkintoa suorittavalle opiskelijalle ensimmäisenä keväänä hänen työskentelyynsä sopivan työtilan. Oma opetusalue osoittaa maisteriopiskelijoille heidän työskentelyynsä sopivan työtilan opintojen alkaessa. Myös vaihto-opiskelijoille osoitetaan työtila opetusalueilta ja vastaavasti Kuvataideakatemiasta vaihtoon lähtevän opiskelijan on luovuttava työtilastaan vaihdon ajaksi.

Opiskelijat voivat työskennellä omissa työtiloissaan pääsääntöisesti läpi vuorokauden kaikkina viikonpäivinä lukuun ottamatta niitä ajanjaksoja, jolloin Kuvataideakatemia on kokonaisuudessaan suljettu.

Työtilaa saa käyttää ainoastaan opiskelutarkoituksiin. Kuvataideakatemian tilat ovat rajalliset eikä teosten varastointimahdollisuutta ole. Valmiit teokset on kuljetettava pois akatemian tiloista.

Opetusalueiden työtiloista vastaavat työmestarit.

Näyttelytilat Kuvataideakatemiassa

Tutustu näyttelyihin Exhibition Laboratoryn sivuilla

Näyttelyt ja muut julkiset esiintymiset ovat tärkeä osa Taideyliopiston Kuvataideakatemian opetusta. Kuvataideakatemian päärakennuksessa sijaitseva Kuva/Tila tarjoaa tuoretta taidetta ja kokeellista näyttelytoimintaa. Taiteilijat ovat pääsääntöisesti Taideyliopiston Kuvataideakatemian opiskelijoita. Galleriassa järjestetään myös yleisöluentoja, performansseja ja keskusteluja. Kuva/Tilan ohjelma pyrkii inspiroimaan uusia ajatuksia ja näyttelymuotoja ja siten se laajentaa näkemyksiä taiteesta, sen historiasta ja käytännöistä. Kuvan Kevät on Kuvataideakatemiasta valmistuvien kuvataiteen maistereiden opinnäytenäyttely.

Näyttelytilat ovat avoinna näyttelyiden aikana ti–su klo 11–18.

Project Room (Lönnrotinkatu 35)

Kuvataideakatemian Exhibition Laboratoryn Project Room sijaitsee osoitteessa Lönnrotinkatu 35:ssä. Aikoja 186m2 näyttelytilaan jaetaan hakemusten ja työhuoneilla tapahtuvan näyttelyhakukierrosten perusteella.

Taskugalleria

Kuvataideakatemian toimipisteessä 5. kerroksessa sijaitsee vapaamuotoisia näyttelyprojekteja varten tarkoitettu Taskugalleria. Opiskelijoiden on mahdollista järjestää tilassa näyttelyitä ja esityksiä laidasta laitaan. Taskugalleria on avoinna myös ulkopuoliselle yleisölle.

Lisää tietoa Sibelius-Akatemian tiloista

Sibelius-Akatemian Helsingin yksikkö toimii kolmessa toimipisteessä: Musiikkitalolla, N-talolla ja R-talolla. Toimipisteiden osoitteet.

Uudet opiskelijat saavat aloitusperiodilla kulkutunnisteet, joilla pääsee lukittuihin tiloihin. Kulkutunnisteet ovat henkilökohtaisia ja jokainen on vastuussa oman kulkutunnisteensa asianmukaisesta käytöstä. Tunnistetta ei saa lainata muille eikä muita saa päästää tiloihin omalla tunnisteella.

Oman kulkutunnisteen voi käydä hakemassa M- ja N-/R-talojen infopisteistä aloitusperiodilla maanantaista perjantaihin klo 8-16. N- ja R-taloilla on yhteinen kulkutunniste ja M-talolla oma erillinen.

Opiskelijat voivat varata käyttöönsä tiloja Peppi-järjestelmän kautta. Peppi löytyy osoitteesta student.peppi.uniarts.fi ja sinne pääse kirjautumaan omilla uniarts-tunnuksilla. Opastus ja ohjeet järjestelmät käyttöön annetaan aloitusperiodilla.

Lisää tietoa Teatterikorkeakoulun tiloista

Teatterikorkeakoulun tilat

 

TeaK-Kookos

 

käyntiosoite: Haapaniemenkatu 6
postiosoite PL 20, 00097 Taideyliopisto
Aukiolo:
ma–pe klo 8–22 (kesällä 8-16:15)
la klo 10-18 (kesäviikonloput suljettu)
su klo 10–17
 

Kesällä 2021 TeaK-Kookos on suljettu ajalla 3.7. - 1.8.
 

TeaK-Kookoksen tiloissa toimii koulutus-/maisteriohjelmien toiminnan ohella mm.:

   • Taideyliopiston kirjasto joka on kaikille avoin, yliopiston opetuksen ja tutkimuksen eri taiteenaloille erikoistunut taidekirjasto. Taideyliopiston kirjasto tarjoaa palveluitaan neljässä eri toimipisteessä: Kuvataideakatemiassa, Teatterikorkeakoulussa ja Sibelius-Akatemiassa sekä Helsingissä että Kuopiossa.

   • Opiskelija- ja henkilökuntaravintola Food & Co:sta saa aamiaista, lounasta ja välipalaa.Kulkuoikeudet ja tilojen käyttö

Teatterikorkeakoulun tiloissa kuljetaan kulkutunnisteilla. Toimitilapalvelut jakaa kulkutunnisteet ja pukukaapin avaimet opiskelun aloituksen yhteydessä keskitetysti. Kulkutunnisteilla pääsee kulkemaan opetustiloissa aukioloaikojen puitteissa, hallinnon kerrokseen klo 8:30-16:15. Kulkutunnisteet lakkaavat toimimasta puolta tuntia ennen talon sulkemista. Ajantasaiset aukioloajat löytyvät aina Artsista.

Toimitilapalveluiden vahtimestarit tavoittaa TeaK-Kookoksella Torin infossa sekä puhelimitse numerosta 0400-792007. Vahtimestarit auttavat mm. kaikessa tiloihin ja kulkuoikeuksiin liittyvissä asioissa. Heiltä voi kysyä likimain mitä vain ja he ohjaavat oikean tiedon äärelle.

TeaKin opiskelijat voivat käyttää TeaKin opetustiloja omaan harjoitteluun ja taiteelliseen toimintaan. Tilavaraukset tehdään sähköisesti Pepissä, jonne kirjaudutaan uniarts-tunnuksilla. Varausoikeus on pisimmillään viiden päivän päähän ja enintään kymmeneksi tunniksi viikossa.

Kookoksella opiskelijoilla on myös käytössä kuntosali talon aukioloaikoina.
 

Käyttäjätunnukset

 

Uusien opiskelijoiden tunnukset luodaan automaattisesti, kun opinto-oikeudet on rekisteröity, ja ne ovat astuneet voimaan.

Tunnuksen käyttöönotto ja salasanan vaihto tehdään itsepalveluna pankkitunnuksilla osoitteessa https://salasana.uniarts.fi. Tunnuksen käyttöönotto onnistuu, kun opinto-oikeus on astunut voimaan elokuun alussa.

Taideyliopiston käyttäjätunnus on muotoa abc12345, ja sitä käytetään Taideyliopiston IT-palveluihin kirjautumiseen (tietokoneet ja internet-palvelut).

Taideyliopiston tunnukset ovat henkilökohtaisia. Älä anna salasanaasi toisen käyttöön missään tilanteessa! Älä käytä yliopiston käyttäjätunnusta ja itse valitsemaasi salasanaa muissa kuin yliopiston palveluissa.

Sinun kannattaa käydä läpi käyttösäännöt jo ennen tunnusten aktivoimista, koska käyttövaltuus edellyttää käyttösääntöjen tuntemista ja noudattamista.

Dokumentit: Käyttösäännöt, Sähköpostisäännöt, Seuraamukset rikkomuksista

Opiskelijan verkkopalvelut

Kaikkiin opiskelijan verkkopalveluihin pääset Artsi-intranetin kohdasta Työkalut tai suoraan alla olevista linkeistä.

Sähköposti

Suora osoite Taideyliopiston sähköpostiin: webmail.uniarts.fi

Peppi (huom.! käytettävissä 3.8.2021 alkaen)

Peppiin kirjaudutaan uniarts-tunnuksilla. Pepistä löydät tärkeimmät omien opintojesi suunnitteluun liittyvät työkalut ja palvelut: 

 • Opintojen suunnittelu
  • opinto-opas (opetussuunnitelmat, opintojaksojen kuvaukset ja kurssitiedot)
  • henkilökohtainen opintosuunnitelma (HOPS)
  • opetukseen ilmoittautuminen (kurssit ja yksilöopetus)
  • lukujärjestykset
  • lukuvuoden päivämäärät ja aikataulut
  • lukuvuosi-ilmoittautuminen
  • omat opiskeluoikeus-, henkilö- ja yhteystiedot
  • yksilöopetuksen tiedot
 • Opintosuoritukset
  • opintosuoritukset
  • sopimukset
  • tentit
 • Opiskelutodistukset
  • opiskelutodistus
  • opintosuoritusote
 • Hakemukset ja lomakkeet
  • aiempien opintojen hyväksilukeminen (AHOT)
  • muut hakemukset ja lomakkeet
 • Valmistuminen
 • Tilavaraukset

Opinto-oppaaseen ja Lukujärjestykset-työkaluun pääset myös suoraan yläpuolella olevien linkkien kautta.

Ohjeet Peppi-järjestelmän käyttöön (vaatii uniarts-kirjautumisen):

Tuudo

Tuudo on mobiilisovellus, jolla pääset käyttämään osaa Pepin palveluista omilla mobiililaiteillasi. Tuudon voit ladata ilmaiseksi sovelluskaupasta (Google Play/App Store). Pepin palveluiden lisäksi Tuudo sisältää myös joitain ainoastaan Tuudosta löytyviä tärkeitä palveluita, kuten opiskelijatunnisteen ja opintojaksopalautteen. Uudelle opiskelijalle -osioon pääset ilman kirjautumista. Muita Tuudon palveluita pääset käyttämään, kun olet saanut uniarts-käyttäjätunnukset. 

Tuudo ilmoittaa push up-notifikaatioiden avulla tärkeistä viesteistä ja muistuttaa sinua aikatauluistasi. Salli ilmoitusten lähettäminen Tuudon asennuksen yhteydessä.

 • Uudelle opiskelijalle -osio 
 • Opiskelijatunniste
  • digitaalinen tunniste, jolla voit todistaa opiskelijastatuksesi esim. opiskelijaravintoloissa ja HSL:lle ja VR:lle
 • Opinnot
  • menossa olevat, seurattavat ja pian alkavat kurssisi
  • kurssihaku
  • kursseille ilmoittautuminen
  • suoritetut opinnot
 • Lukujärjestys
  • omat tekemäsi tilavaraukset
  • kurssit, joille olet ilmoittautunut
 • Tilavaraus
 • Hyvinvointi
  • tietoa Taideyliopiston opiskelijalle tarjolla olevista opiskeluhyvinvoinnin palveluista
 • Opintojaksopalaute (tulossa käyttöön syksyn 2021 aikana)
 • Kirjastopalvelu (tulossa käyttöön v. 2022 alusta)
 • Ravintolat
  • opiskelijaravintoloiden ruokalistat
 • Joukkoliikenne
  • joukkoliikenteen aikataulut
 • Henkilöt ja palvelut
  • tärkeimmät yhteystiedot

Ota Tuudo haltuun Tuudo-oppaan avulla (vaatii uniarts-kirjautumisen)

Koulutukset ja käyttäjätuki

Peppi-järjestelmän ja Tuudo-mobiilisovelluksen käyttöön järjestetään uusille opiskelijoille infotilaisuuksia ja koulutuksia. Tarkistathan sinulle osoitetun koulutuksen ajankohdan omasta aloitusperiodin/orientaation aikataulustasi. Kaikki järjestettävät koulutukset löydät myös Artsista (vaatii uniarts-kirjautumisen). 

Kysymyksiä Pepistä tai Tuudosta? Käythän koulutuksen ensin! Jos sinulla sen jälkeen on vielä kysymyksiä, opintopalvelut päivystävät 10.8.-30.9. tiistaisin ja torstaisin klo 9-10 etänä - tervetuloa kysymään Pepistä tai Tuudosta! Osallistumislinkki zoomissa:  https://uniarts.zoom.us/j/68422199631. .

 


Hyödyllisiä linkkejä (vaatii kirjautumisen intranet Artsiin)

Opintoasioihin liittyvät lomakkeet

Opintoneuvonta

Intranet Artsi

 

Artsi on kaikkien taideyliopistolaisten yhteinen intranet, jota seuraamalla pysyt mukana ajankohtaisissa asioissa. Kaikki taideyliopistolaiset ovat Artsissa sisällöntuottajia eli jokainen käyttäjä voi lisätä esim. uutisia, ryhmätyötiloja, tilapäivityksiä, keskusteluja ja dokumentteja. Kirjaudu Artsiin osoitteessa https://artsi.uniarts.fi
 

Ajankohtaisen sisällön seuraaminen
 

Artsin etusivun uutis-, tapahtuma- ja keskustelulistat koostavat sekä kaikille yhteiset että omien jäsenryhmien päivitykset. Näitä seuraamalla saa yleiskuvan ajankohtaisista asioista. Ajankohtaista-valikkoon on koottu kaikki Artsin ajankohtaiset osiot. Sieltä löytyvät esim. ruokalistat, uutiskirjeet, avoimet työpaikat ja erilaiset hakuilmoitukset. Ryhmien etusivuilla on kooste ryhmän viimeisimmistä sisällöistä.

 

Sisällön lisääminen

Kaikki sisällön lisäämisen työkalut ovat Toiminnot-valikossa. Lomakkeen täyttämällä voi lisätä sisältöä Artsiin ja omiin jäsenryhmiin. Kaikki taideyliopistolaiset voivat lisätä Artsiin sisältöä.

Sisällön hakeminen

Artsin tärkeimmät hakutoiminnallisuudet ovat yleinen haku, tiedosto- ja lomakehaku sekä henkilöhaku. Ne löytyvät päävalikosta tai sen läheisyydestä.

Hakuja voi rajata erilaisilla hakukriteereillä, jotka löytyvät hakutulossivun vasemmasta reunasta.

Esim. dokumentteja voi hakea käyttäen joko yhtä tai useampaa hakukriteeriä. Mitä enemmän hakukriteerejä on käytetty, sitä tarkemman hakutuloksen saa.

Omat ryhmät

Käyttäjän omat jäsenryhmät ja pääsy niihin on Ryhmät-valikossa, josta pääsee myös kaikkien ryhmien listaan ja uuden ryhmän perustamiseen.

 

 

 

 

 

Sisällön lisääminen omiin suosikkeihin

Kun lisäät sivun tai dokumentin omiin suosikkeihisi, saat nopeamman pääsyn usein käyttämiisi sisältöihin. Sisällön voi lisätä omiin suosikkeihin painamalla sivun oikeasta yläkulmasta tai tiedosto- ja lomakehaussa Lisää suosikkeihin.

IT-palvelut ja käyttäjätuki

IT-tuki

Taideyliopiston IT-tukipalvelut auttavat kaikissa IT-palveluihin liittyvissä kysymyksissä

Puhelin: 0294 47 2200  – avoinna arkisin klo 8:30-16:00

Sähköposti: help@uniarts.fi

IT-tukipalvelupisteet auki akatemioissa arkisin klo 10:00-15:00. Huom! On todennäköistä, että IT-palvelupisteet eivät ole avoinna vielä elokuussa. Tavoitat heidät kuitenkin sähköpostitse ja puhelimitse.

Langaton verkko omille laitteille

UniartsPublic-verkko on käytettävissä henkilökohtaisilla laitteilla. Verkon kautta ei pääse rajoitettuihin IT-palveluihin, kuten turvatulostukseen.

Käytettävissä on myös kansainvälinen verkkovierailupalvelu Eduroam, joka tukee ja edistää käyttäjiensä liikkuvuutta yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa. Eduroamiin kirjaudutaan käyttäen Taideyliopiston käyttäjätunnusta muodossa abc12345@uniarts.fi

Lue lisää Eduroamista: http://www.eduroam.org
 

Taideyliopiston tietokoneet IT-luokissa ja kirjastoissa

Kaikista IT-luokista ja kirjastoista löytyy seuraavat perusohjelmistot:

 • Microsoft Office-paketti (Word, Excel, Powerpoint)
 • Adobe Acrobat DC
 • Chrome, Firefox

IT-luokissa on myös akatemiakohtaisia erikoisohjelmistoja, kuten nuotinnus-, mallinnus-, kuvan- ja videonkäsittelyohjelmistoja.

Koneille kirjaudutaan Taideyliopiston tunnuksella.

IT-luokkien koneiden paikallisesti tallennetut tiedostot siivotaan automaattisesti kerran vuorokaudessa. Tiedostojen tallennusta varten käytettävissä on verkkokotikansio, O365-pilvitallennus tai oma ulkoinen USB_tallennusmedia.

Tarve lisäohjelmistoille? Onko IT-luokan kone rikki? Ota yhteyttä IT-tukipalveluihin.
 

Tulostaminen ja kopiointi

Taideyliopisto käyttää turvatulostuspalvelua, jossa vain oman tulostustyön voi vapauttaa miltä tahansa monitoimilaitteelta yliopistossa

Tietokoneille asennetun turvatulostimen nimi on ”Turvatulostus” tai ”Secure print”

Opiskelijoiden tulostuskorttina toimii ensisijaisesti HSL:n matkakortti (kortin rekisteröimisohjeet ovat monitoimilaitteiden yhteydessä).

Mobiilitulostuspalvelulla voi tulostaa Taideyliopiston sähköpostin kautta henkilökohtaisellakin laitteella. Tulostettava tiedosto lähetetään liitetiedostona osoitteseen print@uniarts.fi ja tiedosto on vapautettavissa monitoimilaitteelta.

Opiskelijoilla on käytössä tulostus- ja kopiointikiintiöt. Ilmaisen tulostuskiintiön loputtua kiintiötä voi ostaa lisää osoitteesta https://lataamo.uniarts.fi

 

Taideyliopiston tallennuspalvelut

 

Opiskelijoiden käytettävissä on kaksi tiedostojen tallennuspalvelua eri käyttötarkoituksiin.

 • Verkkokotikansio on tietoturvallisin ja luotettavin tiedostojen tallennuspaikka. IT-luokkien koneille kirjautuessa henkilökohtainen verkkokotikansio yhdistyy automaattisesti. Verkkokotikansio on käytettävissä vain IT-luokista tai kirjastoista. IT-palvelut suosittelevat varmuuskopioimaan henkilökohtaiselle verkkokansiolle kaikki tärkeät opiskeluun liittyvät tiedostot.
 • Internet-selaimella käytettävässä Office365-pilvipalvelussa OneDrive tarjoaa henkilökohtaista pilvitallennustilaa, ja ryhmiä varten on käytettävissä Groups-yhteistyöpalvelu. Office365:n avulla voi helposti jakaa ja työstää tiedostoja yksin tai ryhmässä. Kaikkiin Office365-pilvipalvelun ominaisuuksiin pääsee webmailin kautta https://webmail.uniarts.fi

Tietosuoja ja tietoturva

Taideyliopisto käsittelee henkilötietojasi mm. kun kirjaamme opiskelijoiden lukuvuosi-ilmoittautumisia, opetukseen ilmoittautumisia, opintosuorituksia, hyväksilukemisia, opiskelijavaihtoja, tutkintoja, laadimme ja tulostamme todistuksia ja opintosuoritusotteita. Tarvitsemme henkilötietoja myös opetuksen ja ohjauksen järjestämisessä, opetukseen liittyvän taiteellisessa toiminnassa, opiskelijapalautteen keräämisessä. Yliopisto välittää lisäksi ylioppilaskunnan jäsenyyttä koskevaa tietoa ylioppilaskunnalle. Henkilötietojen käsittelyn tarkoituksena on mahdollistaa opiskelu, opetus ja muut yliopistolain mukaiset yliopiston tehtävät sekä yliopiston viranomaistehtävät.

Opiskelijan tietosuojaseloste ja lisätietoa tietosuojasta: http://www.uniarts.fi/tietosuoja-taideyliopistossa  

Tietoturvan muistilista opiskelijalle:

 • Taideyliopiston tunnuksesi ja salasanasi ovat henkilökohtaisia
 • Käytä Taideyliopiston tunnusta ja salasanaa vain yliopiston palveluissa. Käytä muissa palveluissa eri salasanoja!
 • Älä kerro salasanojasi kenellekään
 • Älä lähetä tunnuksia ja salasanoja sähköpostissa
 • Älä avaa epäilyttäviä linkkejä
 • Älä avaa epäilyttäviä sähköpostiviestejä ja roskapostia
 • Kaikki viestit eivät välttämättä ole peräisin osoitteesta, josta ne näyttävät tulevan
 • Käytä turvatulostusta
 • Käsittele (henkilö)tietoja huolellisesti ja siten, että sivulliset eivät pääse niihin käsiksi
 • Älä jätä puhelintasi ja tietokonettasi sivullisten ulottuville
 • Suojaa laitteesi salasanoilla / PIN-koodilla
 • Perehdy ohjeisiin!
 • Kysymyksiä tai huolia tietoturvasta tai tietosuojasta? Voit ottaa yhteyttä IT-tukipalveluihin ja kysyä neuvoa!