Tervetuloa Sibafestiin!

#Äänessä

 

Minua on aina kiehtonut se, miten jokaisen ihmisen ääni on sormenjäljen tavoin täysin ainutlaatuinen. Laulussa, äänessämme ja musiikissa on mukana koko inhimillinen tunneskaalamme, joka puhuttelee meitä kaikissa musiikkityyleissä sanoilla ja sanattomasti.

Tätä ajatusta haluan tutkia ja tuoda esille kahdeksannen Sibafestin kautta.

Äänen ainutlaatuisuuden myötä esille nousee myös toinen erittäin tärkeä teema – avoimuus.

Tässä ajassa kyky nähdä yksilöllisyys, erilaisuus ja moniarvoisuus voimavarana – siis kyky hyväksyä toisen ääni sellaisena kuin se on ja halu ymmärtää, mitä toinen äänellään viestii – on korostuneen tärkeää.

Festivaalin kautta haluan kannustaa ja rohkaista, paitsi löytämään oman äänensä ja käyttämään sitä, myös avoimuuteen ja välittämiseen. Tähän Taideyliopiston Sibelius-Akatemia opiskelijoitaan ohjaa.

Annetaan ääntemme kuulua, ottaa kantaa ja yhdistyä!

Ohjelmasta ei ääntä puutu

Katsoessani kahdeksannen Sibafestin ohjelmaa, näen festivaalin, josta ei ääntä puutu. Tapahtumapaikkoina ovat Musiikkitalo, Oodi ja juuri käyttöön palannut Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Pohjoisen Rautatiekadun toimipiste.

Festivaali starttaa lauantaina 25.1. perhepäivällä, joka täyttää Musiikkitalon salit ja lämpiön musiikkiesityksillä ja mukavalla tekemisellä. Päivä jatkuu Kansalaistorin yhteislaulutapahtumalla, jossa jokainen voi liittää oman äänensä yhteiseen ääneen. Avajaispäivän huipennuksena kuullaan Sibafestin avajaiskonsertti, jossa äänessä ovat Rajaton, Club For Five, Aito Collective, solistivieraat ja tietenkin me kaikki paikalla olevat.

Tiistaina 28.1. Pohjoisen Rautatiekadun toimipisteen konserttisalin lavalle nousevat perheet. Konsertissa musisoivat avioparit, veljekset sekä vanhemmat lapsineen. Tämä konsertti on must!

31.1. Pohjoisen Rautatiekadun toimipisteen konserttisalissa nähdään kuorojen ilta. Ensimmäisessä konsertissa esiintyy Sibelius-Akatemian Vokaaliyhtye, jonka ohjelmistossa kuuluu muusikoiden ja musiikin maahan- ja maastamuuttoteemaa. Toisessa konsertissa lavalle nousee musiikkikasvatuksen koulutusohjelman opiskelijoiden ja alumnien Haloa-kuoro.

Ja näiden ohella festivaalilla kuullaan lukuisia muitakin ääniä. Ääneen pääsevät Taideyliopiston musiikkiteatteriopiskelijat, Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksen opiskelijat, Signe, Sandra Långbacka, huipputuottaja Sean Holt ja moni muu.

Monipuolisen konserttitarjonnan ohella festivaaliviikko tarjoaa Kinokonserttisarjan ja puhetilaisuuksia. Kinokonserteissa mykkäelokuviin luodaan musiikki ihmisäänellä. Esitelmä- ja paneelikeskustelutuokioissa pohditaan ääniestetiikkaa ja taiteen merkitystä.

Sibafest huipentuu 1.2. orkesteri- ja kapellimestarikoulutuksen professori Sakari Oramon ja Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin konserttiin Musiikkitalon Konserttisalissa. Ohjelmassa on Saariahon, Štšedrinin ja Mahlerin musiikkia.

Liity yhteiseen ääneen! Luvassa on kuunteleva, syvä, utelias ja kokeellinen festivaali, jossa äänemme kuuluu ja yhdistyy.

Aija Puurtinen
Taiteellinen johtaja
Taideyliopiston Sibelius-Akatemian musiikkikasvatuksen ainejohtaja


Sibafest on Taideyliopiston Sibelius-Akatemian taiteellisen toiminnan päätapahtuma. Edellinen vuonna 2018 järjestetty Sibafest keräsi yhteensä lähes 8000 kuulijaa.

Festivaalin taiteellisina johtajina ovat toimineet oopperaprofessori Markus Lehtinen (2006), säveltäjä-kapellimestari Kirmo Lintinen (2008), sellomusiikin professori Martti Rousi (2010), harmonikkataiteilija Maria Kalaniemi (2012), liedmusiikin lehtori, pianotaiteilija Gustav Djupsjöbacka (2014), jazzprofessori Jukkis Uotila (2016) ja orkesteri- ja kapellimestarikoulutuksen professori Atso Almila (2018).