Ajankohtaista

null Historiallisten vaskipuhaltimien näyttely täydentää Brass @ Sibelius Academy –tarjontaa 

Brass @ Sibelius Academy -tapahtuman yhteydessä 5.–10. kesäkuuta on Helsingin Musiikkitalossa näytteillä vanhoja vaskisoittimia, jotka ovat olleet käytössä Suomessa itsenäisyyttämme edeltävänä aikana. Soittimet ja niiden esittelyä täydentävät valokuvat ja videot ovat esillä Musiikkitalon aulassa toista kertaa järjestettävän Brass @ Sibelius Academy -vaskimusiikkifestivaalin ajan 5.–10. kesäkuuta. Näytteillä olevat instrumentit on koottu lainaksi vaskiyhtyeiltä ympäri Suomea.

Brass @ Sibelius Academy -festivaalin konsertissa 8. kesäkuuta Kaartin vanhan ajan soittokunta tulkitsee ensimmäistä kertaa noin sataan vuoteen sitä musiikkia, jota näyttelyssä esillä olevilla instrumenteilla on soitettu.

– Jotkut soittimista on valmistettu Helsingissä ja kaikki edustavat malleja, joita ei enää valmisteta, tutkijatohtori Paul Niemistö kertoo.

1880-luvulla viidentoista hengen vaskiyhtyeet, jotka muodostuivat yleensä sotilassoittokunnan vaskisoittajista, soittivat Helsingissä muun muassa marsseja, alkusoittoja, seremoniamusiikkia ja tansseja. Suomalais-amerikkalainen professori ja tutkijatohtori Niemistö on tutkinut näiden vanhojen kappaleiden käsikirjoituksia yli viisitoista vuotta valmistellessaan niitä soittokuntoon. Tänä keväänä hän on työskennellyt Helsingissä päämääränään lopullinen tavoite: kappaleiden uudelleen esittäminen osana Brass @ Sibelius Academy -festivaalia.