Tutkija kirjastossa. Kuvan on tehnyt Eeva Vanhanen.

Tutkimus

 

Suomen taide- ja kulttuurikasvatuksen observatorio kerää, analysoi, tulkitsee ja levittää tietoa taide- ja kulttuurikasvatuksen käytännöistä ja toimintapolitiikoista Suomessa.

Alla olevasta linkistä pääset Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton sivustolle päivitettävään kirjallisuusluetteloon, johon on koottu Suomessa laadittuja taidekasvatuksen alaan kuuluvia väitös- ja post-doc-tutkimuksia. Mukana on tutkimuksia 2000-luvun alusta lähtien. Luetteloon on valittu mukaan sellaiset tutkimukset, joissa on suora yhteys taidekasvatukseen. Luetteloa täydennetään osana Suomen taide- ja kulttuurikasvatuksen observatorion työskentelyä.

Otamme myös mielellämme vastaan ehdotuksia listasta puuttuvista tutkimuksista. Tavoitat meidät osoitteesta observatorio@uniarts.fi.

Tutustu taidekasvatuksen väitös- ja post-doc-tutkimukseen.


ENO-vuosikirjat

Suomen taide- ja kulttuurikasvatuksen observatorio on osa eurooppalaista ENO-verkostoa (The European Network of Observatories in the Field of Arts and Cultural Education), jonka tavoitteena on edistää taide- ja kulttuurikasvatuksen alan tutkimustulosten jakamista ja innovatiivisia käytänteitä, saada aikaan uutta tutkimusta alalla sekä tukea taidekasvatuksen kehitystä koulutuksen, kulttuurin ja kestävän kehityksen suhteen UNESCO:n määrittämien periaatteiden ja ohjeiden mukaan.

ENO-vuosikirjoihin kootaan ja analysoidaan eurooppalaisia taide- ja kulttuurikasvatuksen alan tutkimustuloksia. Vuosikirjat keräävät kirjan teeman mukaisia taide- ja kulttuurikasvatuksen kirjoituksia verkoston 14 jäsenmaasta tavoitteenaan herättää aiheesta sekä akateemista että yleistä keskustelua. Ensimmäinen ENO-vuosikirja Arts and Cultural Education in a World of Diversity julkaistiin vuonna 2019. Toinen vuosikirja Arts, Sustainability and Education julkaistiin vuonna 2021.

Ensimmäisen vuosikirjan voi tilata Springerin kautta.

Myös toisen vuosikirjan voi tilata Springer-kustantamon kautta.

Lisätietoa ENO-verkostosta ja vuosikirjoista.

 


ENO-vuosikirjan kansikuva, jossa toimittajien ja kirjan nimi.

 

Harrastamisen Suomen mallin tutkimus

 

Tiedote 17.6.2024: Taidekasvatuksen observatorio mukana Harrastamisen Suomen malliin liittyvässä tutkimushankkeessa


Suomen taide- ja kulttuurikasvatuksen observatorio (myöh. Observatorio) on yhteistyökumppanina yhdysvaltalaisen kasvatustieteilijän, apulaisprofessori Risto Marttisen tutkimushankkeessa. Marttinen on opettanut ja toiminut tutkijana George Mason Universityssä Yhdysvalloissa usean vuoden ajan. Hänen tutkimusaiheensa liittyvät erityisesti koulupäivän jälkeisiin liikuntakasvatusohjelmiin kaupunkialueilla, joissa palveluita on heikosti saatavilla. Marttisen vierailun mahdollistaa Fulbright Suomi -säätiö.


Tutkimus kohdistuu Harrastamisen Suomen Malliin ja erityisesti harrastustoiminnan ohjaajien, osallistujien ja heidän vanhempiensa, sekä mallin koordinoijien ja rahoittajien näkemyksiin mallin toimivuudesta.  Tutkimusprojektia suunnitellaan syksyllä 2024 ja se toteutetaan keväällä 2025 yhteistyössä Taideyliopiston Tutkimusinstituuttiin sijoittuvan Observatorion, Jyväskylän yliopiston ja opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa. 


Harrastamisen Suomen mallissa on tarkoituksena mahdollistaa jokaiselle lapselle ja nuorelle mieluisa ja maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä. Harrastustarjonta valitaan lasten ja nuorten toiveiden mukaan. Lukuvuonna 2023–2024 toimintaa järjestetään 262 kunnan alueella. Sitä rahoitettiin 17 miljoonalla eurolla (OKM).


Observatorio on seurannut ja kommentoinut mallin pilotointia ja toteutumista sen suunnittelusta lähtien. Viime aikoina Observatorio on muun muassa käynnistänyt yhdessä opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa Harrastamisen Suomen mallin ohjaajien pedagogisen osaamisen kehittämiseen liittyvän koulutuksen Taideyliopiston Avoimelle kampukselle ja ollut mukana toteuttamassa sitä vuosina 2022–2024. 


Suomen taide- ja kulttuurikasvatuksen observatorio on kahdeksan taide- ja kulttuurikasvatuksen alan organisaation ryhmittymä, joka kokoaa ja jakaa tietoa taide- ja kulttuurikasvatuksen käytännöistä, tutkimuksesta ja toimintapolitiikoista Suomessa. Lisäksi se vahvistaa tutkimuksen ja käytännön työn yhteyttä sekä tukee taide- ja kulttuurikasvatuksen toimijoiden yhteistyötä, alan toimintaedellytyksiä ja kansainvälistä yhteistyötä. Mukana tällä hetkellä ovat kaikki sellaiset yliopistot, joissa voi opiskella taidekasvatuksen alaan lukeutuvaa ainetta pääaineena, sekä alan merkittäviä järjestöjä.
 

Apulaisprofessori Risto Marttinen

Kuvassa apulaisprofessori Risto Marttinen