VERKKO-TUTOR SIBELIUS-AKATEMIAN UUSILLE OPISKELIJOILLE

Ajankäytön hallinta

Ajankäytön hallinta

Vapaa-aika ja lepo

Elämässä pitää olla tasapainoa työn ja levon välillä, mutta joskus voi tuntua siltä, että elämä on kellojen ja aikataulujen varassa ja selviytymistä päivästä toiseen, määräajasta toiseen. Sinusta saattaa tuntua siltä, että sinulle painotetaan yksipuolisesti suorituksia, joita sinun tulee tehdä opintojesi eteen.

Vuorokaudessa on 24 tuntia. Siitä osa menee opiskeluun ja osa nukkumiseen. Sen lisäksi sinulla on vapaa-aika. Mielekkään vapaa-ajan, riittävän levon ja hyvän ravinnon merkitys on suuri. Nukutko riittävästi? Syötkö hyvin? Huolehditko työn ja harjoittelun keskellä riittävästä palautumisesta? Mikä sinulle on palautumista? Oletko miettinyt, miten voisit saada itsellesi sellaista aikaa, jolloin voisit tehdä tuntemustesi mukaan mitä haluat?

On tärkeää ymmärtää, että lepo, ravinto ja loma ovat myös opintojen eteen “työskentelyä”. Vaihtelu on tärkeää.

On kallisarvoista, että voit vapaa-ajallasi tehdä jotakin, joka tasapainottaa mukavalla tavalla opiskeluasi, jotain, mikä tuottaa sinulle iloa. Konsertit ja ooppera ovat ehkä mieluisia ja helppoja valintoja, ja muista taiteista voit saada yllättävääkin inspiraatiota niin elämääsi yleensä kuin opiskeluusikin. Taidenäyttelyiden, elokuvien ja teattereiden tarjonta on runsasta. Taideyliopiston opiskelijana sinun kannattaa hyödyntää myös opiskelutovereittesi anti toisissa akatemioissa; voit mennä katsomaan Teatterikorkeakoulun esityksiä ja Kuvataideakatemian näyttelyitä.

Hyvänä vastapainona opiskelulle on myös esimerkiksi liikunta, ystävien tapaaminen, lukeminen ja ruoanlaitto. Sinä valitset.

Ajankäytön suunnittelu

Olet itse vastuussa siitä, miten aikasi käytät.

Mieti ajankäyttöäsi. Mieti, mikä on tärkeää tässä kuussa, tällä viikolla, huomenna. Tarkista työsuunnitelmasi. Laadi lista asioista, jotka pitää tehdä ja keskity niihin. Mieli rauhoittuu, kun näet, että kaikille asioille on oma paikkansa. On vaikea löytää ratkaisuja ongelmiin, ja motivaatio voi kadota, jos yrittää tehdä ja suorittaa asioita liian nopeasti. Älä yritä tehdä kaikkea yhtä aikaa. Tee yksi asia kerrallaan.

Palautumisesta kannattaa huolehtia myös päivän aikana. Palautuminen säätelee fysiologiaasi niin, että olet optimaalisessa oppimisen tilassa.

Mahdollisuus tehdä omia valintoja voi myös ahdistaa. Tällöin kannattaa keskustella vaikka opiskelutovereittesi, tutoropettajasi tai opintopsykologin kanssa. Keskustelu on kuin ääneen ajattelua; kun joku kommentoi ajatuksiasi, ne jäsentyvät paremmin ja omat valinnat saattavat selkiytyä. Jos työmääräsi on liian suuri, puhu tilanteesta tutoropettajan, hops-suunnittelijan tai ainejohtajan kanssa ja karsi tehtäviä. Anna itsellesi aikaa tehdä vaaditut tehtävät, keskity harjoitteluun, kirjoittamiseen, tehtäviin. Yksi asia kerrallaan.