VERKKO-TUTOR SIBELIUS-AKATEMIAN UUSILLE OPISKELIJOILLE

Opintojen suunnittelu

Opintojen suunnittelu

Opintopolkua pitkin

Yliopisto-opintoja opiskelijaksi valinnasta aina valmistumiseen saakka kutsutaan opintopoluksi.

Polkusi alussa tarvitset aikaa, jotta voit perehtyä esimerkiksi siihen

  • miten opinnot suunnitellaan

  • millaisia kursseja on tarjolla

  • kuinka paljon kursseja kannattaa ensimmäisenä vuonna ottaa

  • miten löydät harjoittelutilan.

Saadaksesi selvyyttä asioihin, jotka sinua askarruttavat, osallistu aineryhmäsi tilaisuuksiin, yhteiseen aloitusperiodin ohjelmaan ja opiskelijatutorien järjestämiin tapaamisiin. Esitä kysymyksiä ja ehdota asioita, joista haluaisit kuulla tarkemmin.

Kaikkia opiskelijoita varten on myös valmisteltu materiaalia, josta saa opintoihin liittyvää tietoa ja ohjeita. Näitä löydät esimerkiksi Introsta ja Artsista.

Opetussuunnitelmaan liittyvää tietoa löydät verkossa olevasta ops-tutorista.

Kun perehdyt materiaaliin, kirjoita ylös asioita, joista haluat lisätietoja tai joita haluat käsitellä ohjaajan kanssa.

Tarkoitus on, että luot itsellesi opintopolun, jota pitkin pääset omiin tavoitteisiisi

Tavoitteesi voivat liittyä muusikon, opettajan tai tutkijan tehtäviin. Tai ne voivat liittyä yksittäisiin osaamisalueisiin -vaikkapa pedagogiikkaan, soittotaitoon, esiintymistaitoon, yrittäjyyteen tai ihan uudenlaiseen, kiinnostavaan ammattikuvaan liittyviin taitoihin. Vielä kandiopintojen alussa sinun ei tarvitse tietää, mitä joskus teet työksesi. Tärkeätä on opiskella niitä asioita, jotka itseäsi kiinnostavat. On hyvä muistaa, että opiskelu on päätoimista, eikä muita töitä ehdi opintojen alkuvaiheessa juuri tehdä.

Mieti, millaisia opintoja ja millaista tukea kaipaat, jotta saat sellaista osaamista, jota tarvitset.

Keneltä saat apua opintojen suunnitteluun?

Opintojen suunnittelussa tukenasi on ihmisiä, jotka perehdyttävät ja auttavat sinua.

Opiskelusi alkaa aloitusperiodilla. Heti siellä alkaa myös opintojesi suunnittelu. Aloitusperiodilla saat tarkempaa tietoa opintojen sisällöstä ja henkilökohtaisen opintosuunnitelman (hops) laatimisesta. On toki tavallista, että kysymyksiä nousee esille myös myöhemmin syksyn aikana ja että tarvitset apua monenlaisiin opiskeluun liittyviin asioihin. Muista pyytää apua!

Oma hops-suunnittelija auttaa sinua kaikissa opintoihisi liittyvissä asioissa; hän osaa myös neuvoa sinulle, kuka jossakin muussa asiassa voi auttaa. Voit kääntyä myös ainejohtajan, tutoropettajan ja oman instrumentin tai laulun opettajasi puoleen.

Yliopistopapin tai opintopsykologin kanssa voit pohtia kaikenlaisia opintoihin ja elämään liittyviä kysymyksiä. Linkki Artsin yhteystietoihin

Ohjauskeskustelussa voit tarkastella opetussuunnitelmaa yhdessä ohjaajan kanssa, keskustella erilaisista vaihtoehdoista ja pohtia omiin urasuunnitelmiisi liittyviä asioita. Periaatteena kuitenkin on, että teet itse opintoihisi liittyvät päätökset.

Tavoitteena on suunnitella opinnot siten, että kullekin vuodelle tulee sopiva määrä työtä ja opintopisteitä. Koko tutkinto saattaa tuntua etukäteen valtavalta urakalta, mutta kun se jaetaan sopiviin osiin, siitä selviää hyvin!

Hopsin merkitys on juuri sopiviin osiin jakaminen. Laadit hopsin yhdessä hops-suunnittelijan, opettajatutorin tai ainejohtajan kanssa. 

Hopsista muodostuu kunkin vuoden viikkolukujärjestys, jonka avulla pystyt konkreettisesti seuraamaan opintojesi etenemistä. Opintopisteet ovat tärkeä opinnoissa edistymisen mittari. Keskeistä luonnollisesti on, että etenet kohti niitä taiteellisia / tieteellisiä / ammatillisia tavoitteita, joita olet itsellesi asettanut.

Päätä, mitä tahdot, tee valintoja ja keskity olennaiseen

Saat neuvoja ja ohjeita, mutta kukaan ei voi tehdä suunnitelmia puolestasi.

Kaikkea kiinnostavaa ei ehdi tehdä. Keskittyminen sinulle tärkeisiin asioihin tarkoittaa valintoja. Rajaaminen rauhoittaa mieltä ja antaa aikaa suorittaa ne opinnot ja tehtävät, jotka olet valinnut.

Kun olet päättänyt, mitä teet, pidä kiinni suunnitelmistasi ja toteuta ne