Joustava harrastus, jutteleva ohjaaja ja muita tutkijoiden suosituksia lasten ja nuorten harrastustoiminnan ohjaajille

 

Keskiviikkona 14.5.2025 julkaistaan uusi opas lasten ja nuorten harrastusten ohjaajille ja valmentajille. Oppaaseen on koottu tutkijoiden ja ammattilaisten tiiviitä artikkeleja harrastamiseen liittyvistä tekijöistä, jotka edistävät lasten ja nuorten hyvää kasvua ja kehitystä, saavat lapset ja nuoret jatkamaan harrastuksia sekä viihtymään ja kehittymään niissä. Mukana on myös kirjoittajien suosituksia ohjaajille ja valmentajille. Oppaan julkaisee Taideyliopisto.


Opas on suunnattu kaikille lasten ja nuorten harrastustoiminnan parissa työskenteleville. Oppaan voi tilata maksutta ennakkoon (osoite tulee olla Suomessa). Tilaajana voi olla esimerkiksi kunta, yhdistys, seura tai muu harrastustoimintaa koordinoiva tai tuottava toimija. Opas julkaistaan painetun version lisäksi verkossa avoimesti ja se on saatavilla suomen, ruotsin ja englannin kielillä.


Oppaan artikkelit:


• Ympäristölliset virittäjät sekä lapsen kehitysvaiheiden tuntemus harrastustoiminnan ohjauksen tukena
• Murrosikäisen harrastaminen ja harjoittelu
• Hyvässä ja pahassa: lasten ja nuorten vertaissuhteiden merkitys liikuntaharrastuksissa
• Monilajisuus lasten ja nuorten liikunnassa
• Harrastavan lapsen ja nuoren uni
• Lasten ja nuorten terveyttä ja hyvinvointia tukevat ruokavaliot
• Mistä motivaatiota harrastukseen?
• Miten vuorovaikutuksella voidaan ylläpitää laadukasta motivaatiota ja myönteistä ilmapiiriä?
• Harrastuksen ohjaajalla on iso merkitys harrastamiselle
• Miten tukea nuoren mielenterveyttä harrastustoiminnassa?
• Icehearts-toiminta tarjoaa pitkäkestoista tukea joukkueurheilun keinoin
• Tavoitteellisen urheilun ja koulun yhdistäminen vaatii myös valmentajan tukea
• Musiikillisesti lahjakkaat lapset tarvitsevat tukea kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ja kehityksen näkökulmasta
• Kulttuurinen ja kielellinen moninaisuus harrastustoiminnassa
• Opettajana eläminen ja pojat


Tilaa opas 25.5.2025 mennessä


Oppaan julkistustilaisuutta voi seurata paikan päällä Tieteiden talolla Helsingissä tai etänä kello 13.30 alkaen.


Ilmoittaudu oppaan julkistustilaisuuteen 11.5.2025 mennessä


Opas on osa kansallisen lapsistrategian toteutusta. Oppaan toimitustyöstä on vastannut Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cuporen erikoistutkija Anna Kanerva yhteistyössä työryhmän kanssa, johon kuuluivat neuvotteleva virkamies Iina Berden opetus- ja kulttuuriministeriöstä sekä professori Eeva Anttila ja koordinaattori Sunna Maijala Taideyliopistosta. Hanketta on hallinnoinut Taideyliopiston Tutkimusinstituutti. Hanke on toteutettu yhteistyössä Suomen taide- ja kulttuurikasvatuksen observatorion, Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cuporen, Olympiakomitean ja opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa. Hanketta rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.


Lisätietoa: erikoistutkija Anna Kanerva, Anna.Kanerva@cupore.fi ja koordinaattori Sunna Maijala,
sunna.maijala@uniarts.fi

Distansmaterial för konstfostran

 

På webbplatsen för Förbundet för barnkultur i Finland sammanställs material om konst och kultur som stöd för distansundervisning. Bland länkarna finns bland annat livesändningar, virtuella rundturer och visuella anvisningar för konstmetoder. Sidan uppdateras kontinuerligt. Bekanta dig med materialet på förbundets webbplats.

Dessutom har förbundet producerat den populära webbplatsen Harrastakotona.fi, där material för fritidssysselsättning på distans inom konst och kultur har sammanställts. Bläddra bland materialet på webbplatsen Harrastakotona.fi.

På webbplatsen för Förbundet för grundläggande konstundervisning finns tips för distansundervisning inom den grundläggande konstundervisningen samt länkar till det distansundervisningsmaterial som förbundets medlemsorganisationer har utarbetat. Läs mer på webbplatsen för Förbundet för grundläggande konstutbildning.

På Konstuniversitetets webbplats finns rikligt med podcaster, konst och videor som man kan njuta av hemma. En del material har också anknytning till konstfostran. Bekanta dig med sammanställningen på Konstuniversitetets webbplats.

Bildkonstlärarna KUVIS rf har sammanställt material för distansundervisning och distansstudier i bildkonst på sin webbplats Kuvista kotona. Bekanta dig med materialet på KUVIS rf:s webbplats.

Mikko Luhtasela har som en del av sin pro gradu-avhandling och projektet ArtkTOP (Arktiskt förnyande och undersökande lärarskap) vid Lapplands universitet utvecklat en avgiftsfri distansinlärningsmiljö som stöd för bildkonstfostran. Bekanta dig med pro gradu-avhandlingen i Lapplands universitets elektroniska publikationsarkiv. Det finns också en kort presentation av materialet som du kan ladda ner genom att klicka på denna text.

Följande lista innehåller också några tips om utländskt material som kan utnyttjas i distansundervisning:

Google Arts & Culture

Museums Online

Paris Museums Online

Digital Performance Archive

UbuWeb Dance Archive

The 40 Best Sources of Free Music Education Online