Lukuvuosi 2015–2016: kaksi suurta konseptia

Sammon taonta

Sammon taonta oli Helsingin kaupunginorkesterin ja Taideyliopiston yhteisproduktio. Konsertin konseptin inspiraationa oli Sir Simon Rattlen ja Berliinin filharmonikoiden Kevätuhri-tanssiprojekti. Sammon taonta -konsertissa esiintyivät 09 Helsinki Human Rights -säätiön Difference Makers -tanssiryhmä sekä Kruununhaan yläasteen tanssilinjan 7.-luokkalaiset. Ryhmä koostui 7–17-vuotiaista tanssijoista. Suomalaisena sovelluksena konserttiin tuotiin myös 5 nuorta säveltäjää, jotka olivat jo osallistuneet kerran Kuule, minä sävellän! hankkeeseen. He tekivät sävellyksensä orkesterin lyömäsoittimille ja nuoret tanssijat tekivät niihin koreografiat.

Sammon taonta esitettiin 11.3.2016 Helsingin kaupunginorkesterin kausikonsertissa.

Aikalisä-ooppera

 

Suomalais-amerikkalaisena yhteistyönä syntyi aikalisä. Ooppera on 10 suomalaisen nuoren ja 4 amerikkalaisen nuoren yhdessä säveltämä ja kirjoittama tarina erilaisuudesta. Ensi-ilta oli 13.4.2016.

 

”Mutta miten on mahdollista valmistaa kokonainen ooppera nuorten yhteistyönä? Voiko yhtenäinen kokonaisnäkemys ja yhteispeli todella onnistua? Kuule, minä sävellän! -hankkeessa on haluttu haastaa totuttuja näkemyksiä taiteellisesta työskentelystä: säveltäjäkö yksinäinen puurtaja, joka pudottaa älyllisen tuotoksensa esittäjien hypisteltäväksi?

Ryhmälle oli tärkeää, että ooppera kertoisi nykynuorille läheisistä aiheista. Tarinaksi muovautui kuvaus nuoren pojan, tämän pikkusiskon ja yksinhuoltajaisän elämästä. Erilaisuus ja ihmisten itsekkyys nousivat kantaviksi teemoiksi. Nimeksi tuli Aikalisä. Pääkaupunkiseudun musiikkitoimijat yhdistänyt hanke on kannanotto nuorten luovuuden ja keskinäisen kunnioituksen puolesta. Niitä nyky-yhteiskunta tarvitsee.”

Auli Särkiö, Rondo Classic 3/2016