Ohjaava opettaja: Taina Relander (Aalto Arts), Aikalisä

 

Heittäytyminen Aikalisä-oopperan luovaan projektiin avasi workshop-metodiin perustuvan työskentelytavan.Oli ilo seurata kuinka nuoret ja vetäjätkin kävivät läpi yhteisten harjoitteiden kautta omia kokemuksiaan, joista sitten tiivistyi teoksen keskeinen sisältö. Meillä ei alkuun ollut minkäänlaista konseptia ja tiesimme, että teos tulisi koostumaan useista eri aihioista, tarkoituksena oli saada aikaan kokonaisvaltainen esitys, niin musiikillisesti, kuin visuaalisestikin. Improvisaatioiden kautta tavoitimme nuorten näkökulman, joka sitten johti teeman eriytymiseen.

 

Aikalisän teema

Perheen sisäinen dramatiikka, isän ja pojan välienselvittely ja sovinto, nousivat kantavaksi ideaksi. Tärkeässä roolissa olivat myös nuorten ystävyys, erilaiset konfliktit ja välittäminen, sekä joukkoon kuulumisen tarve. Aikalisän libreton rakentuminen, avasi tien toteutukseen.

 

Kuinka toimittiin? Lavastus

Aalto Artsin opiskelijat Tinde ja Joona suunnittelivat teoksen lavastuksen ja puvustuksen yhdessä koko toteuttajatiimin kanssa. Työn perustana oli kierrätysmateriaali, jota tsekattiin oopperan puku- ja lavastevarastoista. Tarkoituksena oli muokkauksen avulla saattaa tuo materiaali uudeksi visuaaliseksi kokonaisuudeksi. Onnenkantamoisena olivat graffitiseinät, jotka löytyivät varastosta lähes valmiina. Näiden soveltaminen lavastukselliseksi kokonaisuudeksi mahdollisti teoksen miljöön asettumisen ikään kuin yhteiskunnan reunamalle, hylättyyn urbaaniin maisemaan.

 

Puvustus

Puvustuksen runko syntyi jo olemassa olevia asuja graffitien hengessä yhdistellen ja maalaten. Lisäksi nuorisosta muodostettiin myös urheilujoukkue, jonka asut erottuivat graffitijengiläisistä retrohenkisinä. Mittava esiintyjäjoukkomme heittäytyi kuorolaisiksi nuoruuden riemulla ja solistiset laulajamme muuntautuivat perheen keskushenkilöiksi.

 

Improvisaation ihme

Tuntuu ihmeelliseltä, että improvisaatioon perustuvan prosessin tuloksena syntyy kokonainen ooppera ja nuorten maailmasta. Teoksen musiikki luotiin ohjattuna ryhmätyönä, vaikkakin jokainen jakso ilmensi säveltäjänsä persoonaa. Tämä musiikillinen maailma ja näyttämöllinen kattaus rakensivat visuaalisen sillan tapahtumiin ja tunteisiin. Oopperaa meistä, täällä, nyt!

 

Tekijätiimin kesken vallitsi kurinalainen ryhmähenki, joka kuitenkin mahdollisti heittäytymisen tunteen - yhdessä saimme lähes mahdottoman haasteen toteutumaan. Tätä oli todistamassa täydet salit ja esityksen taikapiirissä koettiin elämyksiä, joilla suunnataan katse tulevaan.

 

Teksti: Taina Relander