Tiedätkö soiton harjoittelusta riittävästi?


Alussa Erja Joukamo-Ampujalla oli ryhmätunneilla joukko innokkaita opiskelijoita, jotka halusivat tietää enemmän vaskisoitinten harjoittelusta ja ylärekisterin kehittämisestä. He pohtivat yhdessä soittotekniikkaan liittyviä asioita ja perehtyivät aihetta käsittelevään musiikkialan kirjallisuuteen. Kun vastauksia kaikkiin kysymyksiin ei löytynyt, Erja lähti kirjastoon etsimään lisää tietoa. Valmennusoppaista tietoa näytti löytyvän, urheilun puolelta. Sillä alalla harjoittelua on tutkittu pitkään ja hartaasti. Kun hän sitten keskusteli Suomen musiikkilääketiedeyhdistyksen hallituksen kokouksessa asiaan perehtyneen lääkärin, Jouko Heiskasen kanssa, palaset alkoivat loksahdella paikalleen.

Sibelius-Akatemian myöntämän koulutuksen kehittämishankeapurahan turvin Erja Joukamo-Ampuja ja Jouko Heiskanen ryhtyivät valmistamaan luentomateriaalia aiheesta "Miten harjoitella järkevästi", ja seuraavana vuonna materiaalin muokkaamista jatkettiin verkko- opetusmateriaaliksi. Vaikka aihe oli saanut alkunsa vaskisoittajien kiinnostuksesta, laajennettiin oppimateriaali hyödyttämään kaikkia ammattimuusikoksi opiskelevia. Tarvetta harjoittelun suunnitteluun kun tuntui olevan muillakin opiskelijoilla.

Kun lisärahoitusta saatiin verkko-opetushankkeeseen, mukaan tuli joukko uusia musiikkilääketieteen asiantuntijoita: Päivi Arjas, joka täydensi oppimateriaalia psyykkisen harjoittelun osalta, Katarina Porander, joka kirjoitti aineiston ergonomisen osuuden sekä Miikka Peltomaa, joka laajensi näkökulmaa kuulonsuojelun ja laulajien erityiskysymysten puolelle.

Harjoittelu pitää toki sisällään paljon asioita, mm. musiikin tyylin, fraseerauksen, tulkinnan ja tekniikan harjoittamista, mutta tässä oppimateriaalissa pitäydytään enimmäkseen vain fyysisessä ja psyykkisessä harjoittelussa, sekä harjoittelun pitkäjänteisemmän suunnittelun ohjauksessa. Materiaaliin on kerätty myös käytännön vinkkejä ja aloitusohjeita.

Aihe on mielestämme tärkeä ja oleellinen osa ammattimuusikoiden koulutusta, ja pyrimme tällä tiedolla ennalta ehkäisemään rasitusvammojen syntyä ja ylikuntoon joutumista.

Mukavia hetkiä harjoitteluaiheen parissa toivotellen,

Erja, Jouko, Päivi, Katarina ja Miikka

Sivusto on julkaistu 5.11.2007

Sivustoa on viimeksi päivitetty 14.11.2008


 

 

Creative Commons License
Tämän teosteoksen käyttöoikeutta koskee
Creative Commons Nimeä-Epäkaupallinen-Ei muutettuja teoksia 1.0 Suomi-lisenssi.