Rentoutus

 

 

 

Hyvän rentoutumistaidon hyödyt ovat moninaisia. Osa ihmisistä reagoi stressiin univaikeuksilla. Mm. tällöin hyvästä rentoutumistaidosta on hyötyä.

Yksi vireytymisilmiön ongelmista on, että se tuo lihaksiin pientä jännitystä; jännittynyt lihas on vahvempi iskuja vastaan kuin rento. Keho pyrkii suojaamaan tärkeitä elimiä. Jännittyneet niskalihakset ovat kuitenkin hankala tekijä monissa soittimissa samoin kuin liikeratojen supistuminen pelästymisrefleksin seurauksena.

Erilaisten rentoutustekniikoiden avulla oppii säätelemään kehon aktivaatiotasoa ja sopivaa rentouden ja jännitteen välistä suhdetta. Tavoitteenahan esim. ennen esitystä ei ole täydellinen rentous vaan ihanteellinen aktivaatiotaso.

Rentoutusmenetelmiä on monia. Tavallisimpia lienee ajatuksen avulla rentoutuminen, jolloin keho ajatellaan rennoksi esim. lämpimän ja painavan tunteen avulla.

Harjoitus

 

Etsi rentouden tunne (lämpö, paino) käsiin. Seuraavaksi hae sama tunne jalkoihin. Etsi vatsan seudulle lämmin tunne. Etsi otsaan viileä tunne. Sano itsellesi lopuksi: Mieli on tyyni ja rauhallinen.”