Kilpailuun tai tutkintoon valmistavan kauden päivärytmitys

 

 

 

Kilpailuun valmistavalla kaudella harjoittelu tehostuu ja kokonaiskuormitus nousee korkeaksi. Kovat päivät ovat valmistavalla kaudella tehopäiviä, kun ne taas peruskuntokaudella olivat määräpäiviä. Valmistavan kauden lopulla siirrytään päivärytmityksessä kolmesta harjoitushuipusta kahteen, jotta kovimpien harjoitusten teho saadaan riittävän kovaksi ja palautuminen varmistetaan. Harjoittelun kokonaisrasituksen aleneminen ohjelmoidaan huippukunnon ajoituksen mukaiseksi.
Edelleen on muistettava pitää joka neljäs viikko hieman kevyempänä viikkona lihasten energiansaannin varmistamiseksi.

Tärkeään kilpailuun/tutkintoon/konserttiin valmistauduttaessa on viikon alhainen kokonaiskuormitus. Viimeinen kova harjoitus on yleensä 4-5 päivää ennen koitosta. Tämän jälkeen tehdään palauttavaa harjoittelua, energiavarastojen täydennystä ja terävöittäviä harjoitteita soittimesta ja soittajasta riippuen.

Peräkkäisten kilpailusuoritusten aikana tärkeintä on palautumisen edistäminen loppuverryttelyllä ja lihashuollolla. Tärkeää on myös lepo, energiatäydennys (ravinto) ja soittimen vaatimat perusharjoitteet

Kokonaiskuormitus laskee (verrattuna raskaaseen viikkoon)

Pylväsdiagrammi: maanantai taso 2, tiistai taso 3, keskiviikko taso 4, torstain taso 2, perjantai taso 3, lauantai taso 5, sunnuntai taso 1.