Tavoitteen asettelu

 

 

 

Omalle kehittymiselle muusikkona kannattaa asettaa selviä tavoitteita. Ne tehostavat harjoittelua huomattavasti.

Pitkän aikavälin tavoitteet voivat olla enemmän unelmia ja haaveita kuin realistisia tavoitteita. Liiallinen realismi vain kahlitsee ja tuo tavoitteet turhan matalle tasolle. Monikaan ei kehtaa julkisesti sanoa tähtäävänsä esim. kansainvälisen huippuorkesterin sektion äänenjohtajaksi ("eihän se ole realistista", "älä tavoittele kuuta taivaalta"), mutta omana haaveena se on motivoiva ja antaa työnteolle selkeän suunnan. Tahdolla on valtava voima: jos todella tahtoo jotain, löytyvät keinotkin tavoitteen saavuttamiseksi.

Välitavoitteiden tulee olla konkreettisia kuten "osaan tämän konserton toukokuussa". Monille on tavoitteenasettelun vaikein osa määritellä viikkokohtaiset tai yhden harjoittelukerran tavoitteet. Työntekoa tehostaa kuitenkin se, että osaa päättää, mitä asiaa kullakin harjoittelukerralla työstää. Jos oppii yhdenkin vaikean paikan harjoittelurupeaman aikana, on taas liikahdettu pieni askel eteenpäin.

Tavoitteita on tarpeen tullen muutettava. Jos asetettu päämäärä osoittautuu vääräksi tai epätarkoituksenmukaiseksi, on sitä uskallettava muuttaa.

Harjoitus

Mieti, mitä tahdot tehdä muusikkona esimerkiksi neljän vuoden kuluttua. Mitkä ovat välitavoitteesi tämän pitkän tähtäimen tavoitteen saavuttamiseksi? Mitä sinun tulisi osata esimerkiksi tämän lukuvuoden jälkeen? Mitkä ovat konkreettisia työtäsi tehostavia lyhyen tähtäimen tavoitteita esimerkiksi mikä on tämän päivän harjoittelun tavoitteesi. Jo muutaman tahdin huolellinen opettelu päivittäin vie osaamista eteenpäin. Suuret virrat syntyvät pienistä puroista.”