Laulaja

 

 

 

Lue Yleistä ergonomiasta ensin.

Hyvä laulaja hallitsee instrumenttinsa, eli koko kehonsa, päästä varpaisiin. Kehon hallinta perustuu lantion ja selkärangan keskiasentoon, rintakehän liikkuvuuteen, vapaaseen hengitykseen sekä hyvään lapaluun tukeen.

Keskiasennossa selkärangan luonnolliset kaarirakenteet säilyvät. Selkärangan kaarien muodot ovat yksilölliset, joten kaikkien selkä ja lantio eivät näytä samalta keskiasennossa.

Hyvää lauluasentoa etsiessään laulajan tulee ensimmäiseksi tarkastella lantion asentoa. Lantion voi viedä keskiasentoon esimerkiksi ääriasentojen kautta. Keskiasennossa lantion liikkuvuus ja syvien vatsalihaksien ja lantiopohjalihaksien hallinta (tuki) on parhaimmillaan. Lantion keskiasento mahdollistaa myös rintarangan ja rintakehän keskiasennon hyvän hallinnan, jolloin rintarangan liikkuvuus ja hengitys on vapaata.

Rintarangan keskiasentoa voi myös etsiä ääriasentojen kautta. Rintarangan ja rintakehän ollessa keskiasennossa hengitys on vapaata ja rintalasta on pystyasennossa, selän ojentajalihakset ovat aktiiviset mutta eivät jännittyneet. Rintakehän/rintarangan ja lantion tulee olla linjassa sivultapäin katsottuna. Rintarangan kallistuminen taaksepäin suhteessa lantioon huonontaa rintakehän ja pallean liikettä ja huonontaa hengitystä.

Henkilö seisoo sivuttain kameraan nähden.

Lantio ja selkäranka keskiasennossa, alavatsan tuki on hyvä ja kaulan sekä leuan alue on rentona.

Henkilö seisoo sivuttain kameraan nähden.

Lantio edessä, rintaranka pyöristyneenä ja takana, pää edessä.

Pään ja niskan keskiasentoa etsitään viemällä päätä eteen ja taakse ja jättämällä pää keskiasentoon, jolloin kallon ja kaularangan välinen liike on vapaa. Niskan-, pään- ja leukanivelen asento vaikuttaa kaulalihasten, leukalihasten ja kurkun lihasten hallintaan. Niskan ja pään on oltava keskiasennossa jossa pään asentoa kannattelevat syvät niska- ja kaulalihakset pääsevät toimimaan. Kyseiset lihakset ovat ns. tukilihaksia, jotka tekevät pinnallisten lihasten rentouttamisen mahdolliseksi. Pään työntyminen eteenpäin (johtuu usein alemmasta rangan virheasennosta) lisää jännitystä niskalihaksissa, leukalihaksissa ja kaulan pinnallisissa lihaksissa, joka haittaa laulutekniikkaa.

Henkilön ylävartalo sivulta katsottuna.

Rinta- ja kaularanka keskiasennossa, leukanivel keskiasennossa ja vapaa liikkumaan.

Henkilön ylävartalo sivulta katsottuna.

Rintaranka pyöristyneenä ja pää edessä, leuan ja kaulan seutu jännittyneenä.

Hyvä rintarangan ja rintakehän asento antaa hyvät toimintaedellytykset lapaluiden tukilihaksille. Lapaluiden tulee olla pystyasennossa kylkiluita vasten, jolloin hartiat ovat luonnollisessa asennossa. Lapaluun asento vaikuttaa myös lauluääneen. Lapaluun kallistuessa eteenpäin ja/tai siivetessä irti kylkiluista, lapaluun tukilihakset toimivat huonosti ja huonontavat myös rintakehän liikkuvuutta. Lapaluun kolmiulotteista liikettä on vaikea hahmottaa, joten lapaluun asentoharjoituksissa laulaja voi tarvita ammattiapua.

Laulajalle tärkeitä lihashuoltoliikkeitä ovat selkärangan ja rintakehän liikkuvuutta ylläpitävät harjoitukset sekä niihin yhdistetyt hengitysharjoitukset.