23. ordre

23. ordre:

L'Audacieuse

 

rohkea, uskalias, huimapäinen; julkea, häpeämätön

Evaristo Gherardi oli kuuluisa Harlekiini. Hänen debyyttinsä 1689 tapahtui uskaliaalla vedolla, joka oli "l'audacieuse tentative" eli yltiöpäinen yritys. Hän sai roolin maineikkaalta edeltäjältään, joka oli siinä epäonnistunut, ja teki sen rohkeasti ja hävyttömän hienosti. 


Les Tricoteuses

neulojat

Pudonneet silmukat ("maïlles-lâchées") ilmaistaan vähennetyin septimein, jotka Couperinin ajan viritysjärjestelmässä soivat erityisen epäpuhtaasti. Tricoteur oli myös kiusantekijä, joka harrasti epärehellisiä temppuja.


L'Arlequine

harlekiini

Ensimmäisen osan (IV:23: L'Audacieuse) Harlekiini, Evaristo Gherardi. Gherardi oli italialainen näyttelijä ja teatterinjohtaja, joka sai Ranskassa hyvän klassisen koulutuksen. Hän johti italialaista komediateatteria, suunnitteli siihen näytelmiä ja erikoistui Harlekiinin rooliin. Couperinin ohjeen mukaan kappale on esitettävä burleskiteatterin tyyliin ("grotesquement").


Les Gondoles de Délos

Deloksen gondolit

Ludvig sai Venetsian valtiolta lahjaksi aitoja gondoleja ja niiden soutajat. Gondoleissa kuningas seurueineen veneili kesäiltoina Versaillesin Grand canalilla Lullyn muusikkojen soittaessa kelluvalla lautalla. Grand canalin alussa on Apollon allas; kuninkaaseen viitattiin Apollona. Deloksen saarta pidettiin antiikin Kreikassa Apollon ja Artemiin synnyinpaikkana. Koska saari oli pyhä, siellä ei saanut kukaan kuolla eikä syntyä. Oliko kuninkaan gondoli hetken irrallaan kaikesta muusta elämästä, vertauskuvallinen Delos? Eräänlainen Delos oli myös koko Versailles: se muodosti muusta maailmasta erillisen yhteisön, josta poistumista kuningas ei katsonut hyvällä. Jos joku muu kuin kuningashuoneen jäsen sattui kuolemaan siellä, ruumis piti heti siirtää pois mahdollisimman huomaamattomasti.


Les Satires, Chêvre-pieds

satyyrit, pukinjalkaiset

Antiikin Kreikasta periytyvässä mytologiassa satyyrit olivat puoli-inhimillisiä karvaisia olentoja, joilla oli pukin jalat ja oinaan sarvet ja jotka asuivat metsissä. Ne ajoivat takaa nymfejä hekumallisia hetkiä varten. Ne olivat burleskinäytelmien suosittu aihe (toinen osa: "dans un goût burlesque").