25. ordre

25. ordre:

La Visionaire

vision – näky, näkeminen; harhanäky, haavenäky, hourekuva, mielikuvitus
 

  • Desmaretin tämän niminen näytelmä 1637. Näytelmän viimeinen esitys oli 1692. Tämän näytelmän kiinnostavuus perustuu pitkään sarjaan erilaisia tyyppejä, mutta juonta siinä ei ole juuri nimeksikään.
  • Yksi Couperinin varhaisista triosonaateista kulkee tällä samalla nimellä.
  • Visionnaire-sanaa merkityksessä "näkijä" käytettiin myös sellaisesta henkilöstä, joka haaveili tai oli uskonnollinen mystikko. Eräs kuuluisa uskonnollinen mystikko Couperinin aikaan oli Madame Guyon, joka oli kokonaisen uskonnollisen liikkeen (quiétisme) johtohahmo ja katolisen kirkon tuomitsema.

Clark arvelee tämän otsikon viittaavan vapaamuurareihin. (Ks.alla) 


La Misterieuse

salaperäinen, salainen

Clark arvelee tämän otsikon viittaavan vapaamuurareihin. Vapaamuurarius on sikäli mahdollinen, että Stuartien suku toi sen seurueensa mukana Ranskaan 1600-luvun lopulla. Tällä aatteella oli siinä seurueessa poliittisia tarkoituksia, nimittäin vaikuttaa siihen, että Englannissa tapahtuisi Stuartien restauraatio.


La Monflambert

Mahdollisesti François Fognier (Fagnier) de la Monflambert (1681–1737), lainoppinut rikosoikeudessa Châteletissa, tai hänen vaimonsa Anne Darboulin. Annen isä oli arvoltaan kuninkaan ensimmäinen viinikauppias.


La Muse Victorieuse

voittoisa muusa


Les Ombres Errantes

harhailevat varjot

Tuonelan henkiä; ne esiintyivät monissa näytelmissä ja oopperoissa.

Teatterilaisia pidettiin niin synnillisinä, että he saivat kunnollisen hautauksen vain jos he ennen kuolemaansa irtisanoutuivat ammatistaan. Moni ei halunnut tai ehtinyt tehdä näin. Couperinin edesmenneissä tutuissa ja ystävissä oli varmasti monia, jotka eivät siten saaneet viimeistä voitelua ja siunausta. Heidänkö sielunsa vaeltelivat ilman paikkaa?