Om öronsjukdomar

 

 

 

De vanligaste sjukdomarna som drabbar örat är inflammationer. Inflammationer i mellanörat förekommer oftast hos barn, men även vuxna kan drabbas av dem. Inflammation i mellanörat uppstår i samband med snuva och orsakar temporärt nedsatt hörsel. Inflammationen kan gå över utan vård, men ibland behövs en antibiotikakur.

En inflammation i örsnibben eller hörselgången kallas för inflammation i ytterörat. Den är vanligast under sommaren och är ofta en följd av att hörselgången blir utsatt för smutsigt vatten från till exempel en simbassäng. Att själv rensa vax ur hörselgången kan också lätt inflammera hörselgången. En inflammation i ytterörat orsakar temporärt nedsatt hörsel och behandlas hos läkare med lokal medicininering och rengöring av örat.

Öronvaxet är hörselgångens bästa vän och ska inte rensas bort i onödan. Vaxet skyddar hörselgångens hud mot inflammationer. Som en gammal öronexpert har sagt: Stick aldrig något smalare än en armbåge in i ditt eget öra! Om det samlas för mycket vax i dina öron, diskutera situationen med en öronläkare.